Biografie

Biografie Robert Hughan

Robert Hughan werd geboren in Beverwijk in 1963. Beide ouders kwamen na Wereldoorlog II uit Indonesië terug naar Nederland. Zijn vader diende in WO II en reisde de hele wereld over. Toen Robert anderhalf was, verhuisde het gezin naar Liberia in West Afrika waar zijn vader aan een nieuwe baan begon. Robert had een onbezonnen jeugd temidden van de indrukwekkende Afrikaanse natuur tot hij een jaar of elf was. Inspiratie vond hij in zijn ouders’ liefde voor flora en fauna. Het ruime ouderlijk huis had veel grond eromheen met veel dieren die het soms deden lijken op een kinderboerderij. Robert zag zijn vader vaak met een 8mm camera en statief opnamen maken en nam deze hobby over. Zijn vaders motief was “leuk voor later, jongen”. Robert pakte het serieuzer aan. Zijn eerste eigen camera kocht hij van zijn eerst verdiende geld toen het gezin inmiddels weer in Nederland woonde. Hij monteerde in het begin beelden met de pauze knop van de videorecorder. Vakantiefilmpjes ontwikkelden tot films met een verhaal die steeds  experimentelere en professionelere filmbeelden bevatten. Snorkelen was een geliefde bezigheid en leidde rond 1998 tot het behalen van een duikbrevet. Ook de camera ging mee onder water om de verschillende vissen, het koraal en de pracht en praal van de onderwaterwereld vast te leggen. Zijn vele contacten met mensen die zijn nieuwsgierigheid en passie delen levert veel vriendschappen en een breed netwerk. De verhalen die hij zo hoort, komen tot uiting in zijn geschoten beelden. Rond 2005 richtte hij ‘Goofy Aqua Video’ op, gespecialiseerd in opnamen boven- en onderwater. Het bedrijf beschikt over een ruime collectie stockmateriaal. Robert deelt zijn passie in lezingen op beurzen en adviseert mensen in het maken van filmbeelden. Het motto is “Blijf geloven in wat je doet. Plezier heeft positieve invloed op het resultaat.”

De eerste grote productie van Robert was “Geheimen achter de dijk” die in september 2015 in première is gegaan op het international film festival “Film bij de sea”te Vlissingen. Deze documentaire verteld een verhaal over de invasie en inundatie van Walcheren en de sporen die de oorlog in het hedendaagse Walcheren achter heeft gelaten. Op een unieke manier gefilmd en gemonteerd met hedendaagse beelden met een knipoog naar de natuur aangevuld met beelden uit WO II. De doelstelling van deze documentaire is, mensen laten ervaren dat “Niets is zo gewoon als dat het lijkt” in de wereld waarin wij leven.

geheimen-achter-de-dijk-bij-biografie

Robert heeft een aantal documentaires op zijn naam staan waar hij de natuur boven-onderwater in het buitenland gefilmd heeft, zoals meerdere awards winners – Life on the Rocks en Sandy Illusions –

Heeft Nederlands eerste onderwaternatuurdocumentaire “Vele gezichten van de Zevenhuizerplas” een zoetwater plas onder de rook van Rotterdam, waar de Snoek, Nederlands zoet water Barracuda je meeneemt door de vierjaargetijden die eind 2017 haar première heeft beleefd, zowel in de bioscoop als op televisie.

Robert is onderwatercameraman van ‘Ruben Smit Producties’ van het onderdeel ‘Natural History Unit Nederland’ in samenwerking met Wageningen University. Doelstelling is het maken van hoogwaardige natuurfilms en TV-series. De eerste productie hierin is op 20 november 2015 met de titel “Levende rivier” uitgezonden.

Geen water is te diep of te koud. Water wekt nieuwsgierigheid in wat er zich onder de waterspiegel afspeelt. Robert aanschouwt, legt vast en deelt het met de wereld.